Mielőtt távirányítót vásárol...

 

MIELŐTT TÁVIRÁNYÍTÓT VÁSÁROL (RENDEL) KÉREM OLVASSA EL AZ ALÁBBI TÁJÉKOZTATÓT

 
Általánosságban a kapu távirányítókról (rádió adó-vevő rendszerekről)

A kapuműködtető motorok leggyakrabban használt alkatrészei a távirányítók, kapunyitók, távkapcsolók, távnyitók (ki hogy nevezi). Használat során ezek az eszközök sokszor leesnek, elrepednek, lekopnak a feliratai, beragadnak a gombjai, működésképtelenné válnak. Ilyen esetben szükséges lehet a cseréjük.
Tapasztalatom szerint sok esetben a felhasználó nem tudja beazonosítani, hogy milyen gyártmányú/típusú távirányítót használ, ami megnehezíti a távirányító utánrendelését. Egyes telepítők, szerelők sem könnyítik meg a felhasználó dolgát, mivel sok esetben - akár anyagi, akár műszaki megfontolásból - különböző gyártó termékeit vegyítik (pl.: más gyártmányú a motorhoz, más gyártmányú rádióvevő és a távirányítót telepítenek). Éppen ezért nem minden esetben igaz az a szabály, hogy amilyen gyártmányú a motor, olyan gyártmányú a távirányító is. Mivel a távirányító jelét a rádióvevő fogadja és a rádióvevő ad jelet a motor vezérlésének a működésre, ezért minden esetben a rádióvevő határozza meg, hogy milyen távirányító jelét képes fogadni. Vannak gyártók, akik csak a saját rendszerüket részesítik előnybe és más (számukra konkurens) távirányító jelét nem fogadják. Vannak olyan gyártók is, akiknek a rádióvevői nemcsak a saját gyártmányú távirányítót, hanem számukra idegen távirányító jelét is képesek fogadni. És persze vannak az univerzális rádió adó-vevő rendszerek, amelyek számos, a kaputechnikai piacon jelenlévő rendszereket is tudják fogadni.

Fontos-e a távirányító frekvenciája?

Igen, mivel a távirányítók számos különböző frekvencián működnek. A leggyakrabban használt frekvencia régebben a 315 MHz, napjainkban a 433.92 MHz vagy a 868 MHz különböző változatai. Fontos megjegyezni, hogy azonos frekvencián működő távirányítók nem kompatibilisek egymással, ezért automatikusan ne rendeljen azonos frekvenciájú, de más gyártmányú távirányítót a saját távirányítója kiváltására.

Fontos-e a távirányító kódolása?

Igen, mivel a kódolás teszi a távirányítót egyedivé biztosítva azt, hogy más ne tudja az Ön rendszerét működtetni. Régebben a távirányítók fix kódolásúak voltak, a legnépszerűbb megoldás az úgynevezett DIP kapcsolós kódbeállítás volt. Ez egy egyszerű kódolási forma, lényege, hogy a távirányítón és a rádióvevőn is a kódkapcsolóknak (DIP kapcsolóknak) azonos állásba kell állniuk.  A technika fejlődésével a DIP kapcsolók eltűntek és a távirányítók egyedi fix kódot kaptak. Szintén a fejlődés folyamata, hogy a fix kódos távirányítókat felváltják a biztonságosabb, úgynevezett ugrókódos rendszerek. Az ugrókódos távirányítók minden egyes gombnyomásra más kódot bocsátanak ki egy algoritmus alapján, amit a saját rádióvevője tud csak fogadni.
Fontos megjegyezni, hogy a fix- és ugrókódos távirányítók nem kompatibilisek egymással, bár vannak olyan kivételek (elsősorban univerzális távirányítóknál), amelyek képesek az ugrókódos távirányítót fix kódosként kezelni. Tehát meglévő ugrókódos távirányítóhoz ne rendeljen fix kódos távirányítót, illetve fordítva fixkódos távirányítóhoz ne rendeljen ugrókódos távirányítót, mert nem fog működni.

Mit tegyek ha a távirányítóm nagyon régi és már nem kapható?

Sajnos sok olyan távirányítóval találkozok, amelyek lassan 10 vagy több éve működnek, de a forgalmazásuk már megszűnt akár azért, mert a gyártó megszűnt, vagy egyszerűen már nem gyártja a gyártó a régebbi, elavult terméket és nem gondoskodik a kiváltásáról. Ha ilyen eset fordul elő, nem kell megijedni, mivel vannak olyan univerzális távirányítók, melyek képesek a régebbi termékeket kiváltani. Ha mégsem, akkor sem kell kidobni a meglévő kapu automatikát, hiszen a rádió adó-vevő cseréjével megoldható a probléma, amire többféle gyártó kedvező árfekvésű termékeit tudom javasolni. (rádióvevő szettek).

Hogyan azonosítsam be a saját rádió adó-vevő rendszeremet?

Először próbálja meg beazonosítani a meglévő távirányítót. Ha van felirat a távirányítón (gyártmány, típus) akkor egyszerű az utánrendelés, a gyártmány neve és típusa alapján. Ha nincs felirat a távirányítón, akkor próbálja meg beazonosítani a kapuműködtető automatika gyártmányát, ez sok esetben segít, de nem garancia arra, hogy a távirányító és a kapunyitó automatika azonos gyártmányú. Ha van, vagy nincs felirat a motoron (gyártmány, típus), akkor vegye le a motor burkolatát és próbálja meg beazonosítani a vezérlőelektronikát. Ez egy integrált áramköri lap sok apró alkatrésszel. Nézze meg, hogy van-e felirat (gyártmány, típus) a panelen.

Mit tegyek ha nem tudom beazonosítani a saját rádió adó-vevő rendszeremet?

Amennyiben nem sikerül sem a távirányítót, sem a kapu automatikát, sem a vezérlést, sem a rádióvevőt beazonosítani, úgy kérem fényképezze le a távirányítót elölről és hátulról, a motort kívülről (burkolattal együtt), valamint a burkolatot levéve a vezérlőelektronikát és/vagy rádióvevőt.
Küldje el a fényképeket az info@whykapunyito.hu e-mail címre. Nagy valószínűséggel be fogom tudni azonosítani a rendszert és tudok segíteni a távirányító pótlásában.

Mi a különbség az utángyártott és/vagy univerzális és az eredeti távirányító között?

Azt kell mondjam, hogy sok esetben az után gyártott és/vagy univerzális távirányító masszívabb, megbízhatóbb működésű, mint az eredeti távirányítóAzt azért szeretném leszögezni, hogy egyik sem lesz örökéletű és a használattól függően előbb-utóbb mindegyik tönkremegy. Döntésénél szempont lehet a kedvezőbb ár, esetleg a robosztusabb kivitel (pl.: fém keret, lefedhető gombok, kulcstartóra akasztható kivitel, vagy napellenzőre csíptethető kivitel, stb.).
Összegezve nem kell megijedni az után gyártott, és/vagy univerzális távirányítóktól, mert ugyanolyan megbízhatóak, mint az eredeti, sőt…

Képes-e egy univerzális távirányító különböző gyártmányú távirányítót kiváltani?

Igen. Sok esetben különböző kapu automatika működik egy családon belül. Más gyártmányú motor működteti a garázskaput és más a kertkaput, amihez két, különböző távirányítót használnak.
Egyes univerzális távirányítók képesek különböző gyártmányú távirányítókat kiváltani, így elég egy távirányítót használni, ami külön-külön gombnyomásra tudja a két, vagy több automatikát működtetni. Ha ilyen rendszere van és szeretné egy távirányítóról működtetni, akkor kérem küldje el a meglévő távirányítók adatait, esetleg fotóit azinfo@whykapunyito.hu e-mail címre. Megpróbálom beazonosítani és megoldást javasolni.

Hogyan tárolja a távirányítót!

A távirányító sok esetben kulcs az Ön otthonához, ezért azt mindig körültekintően kezelje. Ne adja kölcsön és ne adja oda idegennek. Mivel a távirányítót az esetek többségében autóból használja, ezért tartsa a távirányítót az autó fedett, nem látható rekeszében (pl.: könyöktámasz). Egyes távirányítók napellenzőre is csíptethetők, ami szintén praktikus elhelyezése a távirányítónak. Lakáson belül tartsa a távirányítót fiókban, vagy fali kulcstartón. Egyes távirányítókhoz falra csavarozható műanyag konzol is tartozék.
Fontos! Sugárzó hőtől, erős napfénytől, nedvességtől, folyadéktól, ütődéstől védje a távirányítót.
Gyermekek és állatok elől mindig zárja el, hogy le ne nyeljék, ne tudjanak vele játszani, esetleg véletlenül a kaput kinyitni.

Hogyan ne tárolja a távirányítót!

Ne tárolja a távirányítót az autóban a szélvédő alatt látható helyen. Ne tárolja a távirányítót a zsebében, mert előfordulhat, hogy a gombok véletlenül megnyomódnak. Egyes típusok rendelkeznek lefedhető előlappal véletlen nyomás ellen megvédve a távirányítót. Javaslom, hogy ne tartsa a távirányítót kulcstartóján, mert sokkal hamarabb elkopik, odaütődik, leesik, eltörik. Feltehetően ritkán használja gyalogosan a távirányítót. Ha mégis próbáljon olyan távirányítót választani, ami fémházas esetleg a gombok egy előlappal lezárhatók.

Hogyan ne válasszon távirányítót!

Ne rendeljen azonosság alapján távirányítót. Ezen azt értem, hogy ha bárhol lát hasonló, vagy azonos kinézetű távirányítót nem biztos, hogy kompatibilis lesz az Ön távirányítójával. Sok gyártónál előfordul, hogy azonos kinézetű, de más színű távirányító, vagy azonos kinézetű, azonos burkolatú, de különböző színű gombbal rendelkező távirányító más kódolással rendelkezik, ami nem kompatibilis egymással. Olyan is előfordulhat (tapasztalatból jelzem), hogy azonos gyártó teljesen azonos kivitelű és színű távirányítói sem kompatibilisek egymással, mert különböző kóddal (pl. régiókód) kerültek forgalomba. Ilyen például a V2 (Vidue) ugrókódos távirányítók nagy része, amelyek a különböző forgalmazók miatt különböző régiókóddal rendelkeznek és ezek nem kompatibilisek egymással. És még egy extrém példa. Egyes forgalmazóknál kapható műanyag ház (burkolat) az elhasználódott, eltört távirányítók házának pótlására. Olyan is előfordult már, hogy más frekvenciájú (de azonos méretű és kinézetű) távirányító burkolata került a régi távirányítóra, ami a beazonosítás során megtévesztette az eladót és nem megfelelő távirányítót adott. Ilyen esetben laikus nem tudja a távirányítót beazonosítani, és csak beméréssel lehet megállapítani a frekvenciát.

Mit tegyek ha a korábban működő távirányítóm nem működik?

Először is ellenőrizze az elemet, szükség esetén cserélje ki. Ellenőrizze, hogy a gombok megfelelően működnek-e, nem ragadtak-e be. Egyes távirányítók frekvenciája a rázkódástól, ütődéstől elállítódhat. Ilyen esetben Ön nem fogja tudni megoldani a problémát, nagy valószínűséggel szervizelés vagy csere szükséges. Vannak olyan ugrókódos távirányítók, amelyek egymás utáni sokszori gombnyomásra vagy folyamatos hosszú idejű gombnyomásra (pl. ha zsebben tárolja) automatikusan letiltanak. Ilyenkor előfordulhat, hogy a rádióvevőre ismét rá kell tanítani a távirányítót.

Mit tegyek ha a távirányítóm vízbe esett vagy beázott?

Azonnal vegye ki a vízből a távirányítót, vegye ki az elemet, szedje szét a távirányítót és száraz ronggyal törölje le a panelt és a burkolatot is, majd szárítsa ki. Teljesen száraz állapotban ismételten próbálja ki, ha nem működik egyből, feltehetően nem is fog, csere szükséges.

Mikor kell elemet cserélni?

Amennyiben a távirányító hatótávolsága csökken úgy feltehetően az elem gyenge, vagy lemerült. Cseréljen megfelelő elemet. Távirányítókba való elemet honlapunkon is talál (klikk ide). Az elem cseréjétől nem kell félni, a távirányító nem veszíti el a korábban beállított kódját. Fix kódos DIP kapcsolós távirányítóknál ügyeljen arra, hogy az elem cseréjével véletlenül se állítsa el a beállított kódot.

Milyen biztonsági előírások vonatkoznak a távirányítóra?

Távvezérléssel működtetni csak olyan rendszert szabad, amelyeknél a rádióadó (távirányító) vagy rádióvevő esetleges üzemzavara esetén emberek, állatok vagy tárgyak nem kerülnek veszélybe, vagy e veszélyek kockázatát egyéb biztonsági berendezések (pl. fotocella, élvédelem) kizárják. A rendszer felhasználóját, üzemeltetőjét tájékoztatni kell arról, hogy az olyan berendezéseket, amelyeknél fokozott balesetveszély áll fenn, csak akkor szabad távvezérléssel működtetni, ha azokra a közvetlen rálátás biztosított. A rádió távvezérlést csak akkor szabad használni, ha a berendezés mozgása belátható és sem személyek, sem tárgyak nincsenek a mozgás tartományában. A távirányítót úgy kell őrizni, hogy azt gyerekek vagy állatok véletlenül ne működtethessék. A rádió távirányító üzemeltetője semmilyen védelmet sem élvez más távközlő berendezések és készülékek (pl. ugyanabban a frekvenciatartományban szabályszerűen üzemeltetett rádió berendezések) által okozott zavarokkal szemben. Tartsa az elemet jól elzárt helyen a gyermekek és állatok elől. Ha az elemet véletlenül lenyeli, azonnal forduljon orvoshoz. Az elem soha nem érintkezhet más fém tárggyal, mert zárlatot okozhat, ami kárt tehet a készülékben, vagy tüzet okozhat. A sérült, vagy kimerült elemet megfelelően kell kezelni. Soha ne dobja az elemet a háztartási hulladék közé!
Ne használja a távirányítót rádiófrekvenciás zavarra érzékeny helyeken (pl.: repülőtér, kórház). Ne tárolja vagy használja a távirányítót magas páratartalmú, vizes, poros, vagy olyan helyen, ahol gamma és röntgensugárzás érheti. A távirányító csomagolását az érvényes hulladékkezelési előírások szerint semmisítse meg.

Milyen garancia van a távirányítóra?

A garancia csak anyaghibás vagy helytelenül működő termékre terjed ki. Garanciával kapcsolatos ügyben a vásárlást igazoló számlával együtt forduljon az eladóhoz. A gyártó, a forgalmazó, az eladó nem felel a szerelési, és/vagy kezelési utasítás figyelmen kívül hagyásából eredő károkért vagy üzemzavarokért. A garancia nem vonatkozik a nem rendeltetésszerű használatból eredő károkra, ezért kérjük, figyelmesen olvassa el a használati útmutatót.
Az eladó szavatossági és jótállási felelősségére a Ptk.-ban és a 117/1991. (IX.10.) sz. kormányrendeletben foglaltak az irányadóak.
Figyelem! Az elemre nem vonatkozik garancia.